Business

Stariji pripravnik

 

Da li ste gledali film Pripravnik sa Robertom DeNirom i En Hatavej? Ja jesam, čak tri puta u bioskopu. Toliko me je inspirisao da nisam mogla odoleti ni drugom ni trećem putu, a  rado ga pogledam i kući na laptopu kad me stigne demotivacija i bezvoljnost.
Zapravo, film me je naveo na razmišljanje zašto kod nas nisam imala priliku do sada da se susretnem sa slučajem da se zrelijim, iskusnijim i starijim osobama, koje su ostale bez posla a negde su pred penzijom pruži prilika da negde asistiraju ili budu pomoćnici. S moje tačke gledišta, ta “stara” škola ima nekako zreliji pristup, prave manire, poštovanje i pre svega odgovornost prema poslu koji obavljaju, a nekako kada na oglas stigne takav rezime biva preskočen.

Da se razumemo, ovde ni u kom  slučaju ne omalovažavam niti nipodaštavam nas mlađe generacije. Kroz posao sam srela dosta mladih, ambicioznih i prepametnih osoba koje svoj posao izvanredno obavljaju i pred kojima je sjajna budućnost.

Sa druge strane, nailazila sam i na potpune lenjivce, koji su do te mere nezainteresovani da ih mrzi da upale laptop nego čekaju da im drugi to uradi, al kada se pomene hijerarhija i ko je ko u kompaniji, veoma žučno da ne kažem drsko umeju da “sole pamet” i uzleću visoko. Ok, klasično neiskustvo, ali ja bih pre rekla nepoštovanje.

E zato mislim da bi spoj ove dve generacije bio idila. Svako bi tu imao šta da nauči, kompanije bi u svakom pogledu bile na dobitku, stariji bi dobili priliku da uđu u tok sa savremenim načinom poslovanja i novim tehnologijama, ispinili bi staž za penziju i bili mirni. Mladi bi, opet, imali od koga da nauče kako se poštuju i cene prave vrednosti, naučili bi šta je odgovornost ali i sigurno neku mudrost za dalji napredak.

Čista win-win situacija, zar ne?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s