Business

Da li emocionalni vampiri mogu da nam ubiju motivaciju?

Svakodnevno se borimo sa njima ali kako da se zaista izborimo sa emocionalnim vampirima

Mogu, ako im dozvolimo!

“…Oni imaju moć ne samo da vas uznemire već i da vas hipnotišu, da vam pomute misli lažnim obećanjima i upletu vas u svoje čarolije. Emocionalni vampiri vas najpre zavedu i privuku, a zatim iscede.“Emocionalni vampiri, Dr sci. Albert Dž. Bernstin

Sigurna sam da je veliki broj nas imao priliku da se bar jednom u životu susretne sa pojavom kao što su emocionalni vampiri. Da budem jasna, ovde ću govoriti o emocinalnim vampirima na poslu, mada ih ima u svakom segmentu naših života.

Nekoliko godina unazad imala sam priliku da slušam priče svojih kolega, porodice, prijatelja i poznanika o problemima koji ih muče na poslu, koji im ubijaju želju i volju da doprinesu kao i čestim razlozima za odlazak sa posla. Svi su se složili u jednom – posao im je postao nesnosan zbog pojedinca koji kvari igru, uglavnom ne radi svoj posao, ali jako dobro zna šta drugi rade, gde drugi greše i ne preza da pravi problem gde ga zapravo nema. Pojedinac koji bez obzira na performanse uvek dobiija povišicu, dobar bonus i koji nekako uvek ima kredibilitet kod šefa u odnosu na vas. I, uprkos pokušajima da im doskočite, dokazete da greše, izbegavate sukob, oni su vam uvek tu na grbači, dišu za vratom i ne daju da na miru radite ono za šta ste pre svega plaćeni.

To su, dragi moji, vampiri.

Ono što sam shvatila iz priča ali i sopstvenog iskustva jeste da ih je se teško rešiti osim ako ne preduzmete radikalne mere kao što su menjanje kancelarije, sektora ili posla . Međutim to bi bio “lakši” način. Kako ih ima svuda logično je da ćete u nekom trenutku opet naići na njih, te se samo nameće mišljenje da treba naučiti kako ih eliminisati iz okruženja i blokirati loše vibracije koje šalju.

Ne mogu reći da je ovo recept za rešavanje problema ali je svakako koristan savet. Bitno je prepoznati šablon ponašanja jednog vampira, postati imun na negativnu energiju, naučiti da koristite “mod” za ignorisanje nepotrebne drame i prihvatiti činjenicu da je takvo ponašanje (emocionalnog vampira) često nesvesno i često način na koji ljudi misle da će postići neki viši cilj.

Kako sam ja shvatila gde je problem i kako se rešava? Pa svakako mi nije palo sa neba, čitala sam dosta psihološke literature, razgovarala sa iskusnijim kolegama i poznanicima ali svakako ono što mi je najviše pomoglo je saznanje da krenem od sebe. Da naučim da ne prihvatam stvari k srcu niti lično jer, sve je to jedna velika igra bez prestanka, igra gladi, gde se svako bori na način koji ume i koji mu donosi najviše benefita. Rešila sam da radim na sebi, da se edukujem, usavršavam, širim vidike. Okrenula sam se porodici i prijateljima jer oni su svima nama stub i oslonac u životu.

Ono što hoću da kažem svma koji su se našli u sličnoj situaciji, ili onima kojima ovakve situacije predstoje u budućnosti, je sledeće:

Slušajte sebe i verujete sebi i svojim instiktima. Ne dozvolite da vam pomute razum i da vas poljulja njihova rđava narav i negativna emocija. Ako do toga i dođe, setite se da je to samo igra, i ne reagujte na prvu već se povucite na kratko sa strane, napravite strategiju u kojoj ćete sebi obezbediti unutrašnji mir i krenite u borbu. Smelo, hrabro i bez straha da ćete izgubiti, jer ne možete. Teško jeste ali nije i nedostižno.

Samo napred!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s