Lifestyle

Znanje nema cenu, uloži u sebe!

Inspiraciju za ovaj tekst sam dobila nakon konstatacije jednog poznanika da danas moraš prvo da se zaposlis da bi sebi omogućio školovanje (?!) Zaista?! Nisam mogla a da ne započnem raspravu, jer se jednostavno ne slažem sa tom činjenicom.

Nisam se rodila naučena, ali sam se rodila da učim. Nisam imala računar sve do svoje 19.-te godine, ali me to nije sprečilo da ovladam osnovnim računarskim programima i kasnije kada sam kupila svoj prvi računar nastavim da usavršavam i širim svoja znanja.

Zvanje HR menadžera sam stekla pohađanjem jednogodišnje obuke i dalje ga opravdavam tako što istražujem po netu, puno čitam, povezujem se sa profesionalcima iz ove oblasti jer smatram da je iskustvo najbolji učitelj i rado slušam i upijam svaki savet, kritiku i ideju, pohađam kurseve na platformama kao što su Alison.com, LinkedIn Learning, Udemy.com ili Coursera.org ,slušam predavanja i govore na You Tube-u, pratim bloggere i infuensere, jednostavno konstantno tražim resurse koji bi mi obezbedili neku novu tehniku, alat ili metod.

Znanje je nešto što nema cenu, što je izvan svih vrednosti i toliko je dragoceno da često ni sami nismo svesni kakvo blago posedujemo. Apsolutno se slažem da često ume da zaboli određena suma koju treba izdvojiti kako bi stekao zvanični sertifikat, diplomu, potvrdu, tzv. papir kako bi dokazao da nešto znaš u određenoj oblasti, ali ne mora uvek da bude tako.

U vremenu kojem živimo i tehnologijama koje su nam dostupne na jedan klik, znanje je postalo dostupno svima koji poseduju računar ili pametni gedžet. Čak i da nemamo svakodnevni pristup čudima tehnologije (što je, verujem, danas redak slučaj) tu su biblioteke, knjižare, drugari i poznanici. Dakle, moguće je. Pitanje koje treba postaviti sebi je da li želiš?

Formalno obrazovanje svakako ima svoje prednosti i nikako ga bih stavila u drugi plan, ali ne treba zanemariti benefite besplatnih online kurseva i alata. Verujem da će vremenom i poslodavci naučiti da poštuju i uvažavaju vreme, napor i trud kandidata koji u svom rezimeu navedu koje su sve obuke i kurseve pohađali.

Dakle, ništa ne košta sesti i otvoriti knjigu, proguglati neki kurs na platformama, napraviti profil na socijalnim mrežama i povezati se sa stručnjacima i znalcima, istraživati. Nikada se ne zna kakva prilika može da iskrsne gde ćes ono što si na nekom kursu naučio moći da primeniš i u realnoj situaciji, a baš to što ti znaš poslodavcu završi veliki posao, pa eto tebi benefita 🙂 Uloži vreme da saznaš nešto novo ili da potvrdiš nešto što već znaš, podeli to što znaš sa drugima, širi znanje. Pokaži i drugima da je moguće razvijati se i ulagati u sebe i bez novca ili posla u “jakoj” kompaniji. Pokaži da MOŽE!

P.S. Jako bih volela da čujem i poneko mišljenje na ovu temu, možda ima i onih koji se ne slažu, hm? 🙂

Advertisements

One comment

  1. Particularly in the field I am in, and I believe it is becoming more and more common, you simply cannot learn everything, nor really even scratch the surface of what you need to know in school. Technology is moving too quickly. What’s more important than pure knowledge, is the ability and desire to learn more. One of my New Years resolutions for 2017 is to take two nights a week to actively learn something new. One night will probably be for something work-related and one night for something I just want to learn (chess or how to play the ukelele!). As you point out, there is a wealth of knowledge out there that we can mostly access for free (or at least very cheap) now!

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s