Business

10 saveta kako da vaš CV od dosadnog postane prava poslastica


Kada konkurišete za posao zapravo se takmičite sa bar još 200 drugih kandidata, s toga je veoma važno kako ćete kreirati vaš CV. U dosta slučajeva pre nego što CV dođe u ruke HR-a, postoje softveri koji vrše predselekciju na osnovu nekoliko ključnih reči, pa može da se desi da vaš CV nikada ne dođe do prave osobe. Mali detalji svakako mogu doprineti da se vaš CV istakne. Osobe zadužene za proces zapošljavanja mogu olako odbaciti vašu prijavu ako ne znate sledećih par trikova. Zato je odlično sastavljen CV veoma važan!

EVO 10 SAVETA KAKO DA VAŠ CV OD DOSADNOG POSTANE PRAVA POSLASTICA:

1. CV ne treba da bude duži od 1 ili 2 strane. Probajte da ne budete baš opširni u opisivanju zadataka koje ste obavljali ili obavljate na trenutnom poslu ali nemojte ni škrtariti na rečima. I nemojte ostavljati CV na 1,5 stranu, razvucite ga na dve ako ne može već da stane na jednu stranu.

2. Obratite pažnju da sve što ste naveli u CV-ju ima neke veze sa poslom za koji aplicirate.

3. Vaš CV treba da sadrži bar 5 ključnih reči iz opisa posla za koji aplicirate

4. Font vašeg CV treba da bude čitljiv i ne previše sitan, najsigurnija vaŕijanta je da veličina fonta bude 12pt

5. Idealno je da umesto nabrajanja zadataka i obaveza koje radite ili ste radili na prethodnom poslu, istaknete rezultate, probleme koje ste uspešno rešavali kao i način na kojih ste ih rešavali. Ovde nije loše koristiti se brojkama ili procentima (“… tim postupkom povećao/la sam prodaju za 20%…” umesto “praćenje i povećanje obima prodaje…”)

6. CV treba bar minimalno da se podudara sa opisom posla za koji aplicirate ( a ne da profesor hemije aplicira za poziciju programera, mislim može ako ima bar minimalnog iskustva ili znanja u programiranju)

7. Nije loše već na samom početku CV sumirati svoj profil i navesti zašto smatrate da ste pravi kandidat za taj posao

8. OBAVEZNO proveriti pravopis i gramatiku ( pogotovu ako šaljete biografiju na engleskom jeziku, što je čest slučaj danas)

9. Deo sa obrazovanjem treba da bude koncizan, sa navedenim nazivom škole/fakulteta, godinom završetka, smerom i zvanjem. Poželjno je dodati i obuke, kurseve, projekte na kojima ste radili

10. Zapamtite, treba da zaintrigirate poslodavca, da želi da sazna više o vama. Pokažite da ste interesantna osoba koja će doprineti njegovom uspehu i daljem razvoju svojim znanjem i umećem.


PRIMENITE OVIH 10 CAKA NA VAŠ CV I SPREMITE SE ZA SLEDEĆI KORAK – INTERVJU!!! 🙂


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s