Lifestyle

7 trikova za dobru organizaciju vremena

Fali ti vremena da sve postigneš? Evo par ideja kako da ga dobiješ...

I dan danas se vodim idejom da ako radiš nešto što voliš i ako uživaš u tome, vreme koje provedeš radeći sve to i nije mnogo bitno. Jesam radoholik, volim svoj posao, volim i da saznajem i učim nove stvari, uspevam i da se viđam sa porodicom i prijateljima, odem u bioskop, šoping, stignem i da pročitam knjigu, prelistam FB, Instagram, Pinterest, Blic.

Međutim, kako postadoh mama veoma brzo shvatih da i nisam baš dobro razmotrila celu tu priču sa vremenom. Da ne zvučim kao stereotip mama, i dalje ja sve stižem, i da radim, i da učim, i da pročitam knjigu, opeglam veš, spremim klopu, tu i tamo izađem na kafu sa prijateljicama, nahranim bebca, presvučem, okupam, igram itd, itd… al zaboravih jedno – DA SPAVAM! I tako mesec, dva, tri i stiže me umor. Postala sam nervozna, razdražljiva, bleda, svako malo prehlađena, ništa više ne stižem, kukam nemam vremena za sebe, o fizičkom izgledu da ne govorim. Izlazak iz kuće – jedino da me neko iznese.Vežbanje – ma važi! Totalni mrgud. Sve to se odrazilo i na odnos sa jačom polovinom, razumem čoveka, ko bi me trpeo kad ni sama sebe ne mogu. Više ni posao nije toliko bitan, učenje – sutra ću… Šoping – samo ako mama dođe u posetu, čisto da se žena ne smori u četiri zida…

Shvatih ja da to ne ide. Takva situacija je samo išla dublje i dublje, pa stavih prst na čelo i razmislih da li je to život kakav sam zamišljala i želim za sebe. Nije naravno, e pa kad nije, onda se Biljana menjaj. Menjaj navike, menjaj prioritete, sastavi se, dođi sebi. Ako sam mogla da pravim plan za dnevne aktivnosti na poslu, mogu i za dnevne aktivnosti u životu.

I kao i svaki dobar đak, potražila sam savete i ideje na netu. I zaista ima dosta tekstova na ovu temu, ali svaki manje – više govori isto. Ustaješ u 5-6, vežbaš, potom doručkuješ, pa onda kao kreneš da radiš, jedeš u tačno određeno vreme i ležeš pre 12. Ok, sve to teoretski zvuči super i lako izvodljivo, ali ja imam mali “problemčič”, više nemam tu mogućnost da sama sebi planiram dan već to sada radi moj mali zvrk. Dakle, planiranje je i dalje izvodljivo ali sa fleksibilnim delom koji diktira moja ćera.

Pa tako, ustanem ja u 6 da bih nahranila bebu ali se vratim nazad u krevet da odspavam bar još sat vremena 🙂 Nakon razvlačenja po krevetu obe smo budne i orne oko 11, onda prelazimo iz spavaće sobe na pod u dnevnoj sobi. Tu se manje više odvijaju sve radnje dok ne krenemo na spavanje, što nekim danima bude i oko 12. E sad sigurno će me neka mama pitati pa kad stigneš ostalo? Pa to uglavnom stižem u hodu, doručak s nogu dok se bekani sprema obrok, peglanje, sređivanje kuće, tuširanje dok beba drema, a ono meni najslađe (posao, učenje i čitanje) nakon što smestim bebca u krevet što uglavnom bude posle 12, pa do dugo u noć. Upravo zbog tog “dugo u noć” i ne mogu da se budim orna u 6 ujutru i krenem sa aktivnostima. Probala sam ali sam izdržala dva dana.

Verujem da ima i onih novopečenih mama koje uspevaju da se drže dnevnog plana i na kraju dana čekiraju sve planirano kao izvršeno. Verujem i svaka im čast. A kako ja ipak nisam još uvek jedna od takvih, rešila sam da krenem od manje zahtevnih planova, pa polako, korak po korak.

Moji koraci

  1. Ustajanje što ranije (bar do 9h)
  2. Obavezan doručak
  3. Ide lepo vreme, izađi u šetnju sat vremena
  4. Spremi ručak za dva dana
  5. Pročitaj danas 5 stranica knjige (sutra ne moraš da kuvaš ručak pa ćeš moći duže da čitaš ;))
  6. “Uglavi” 20 min za cardio vežbe (ide leto, … mislite o tome ! A sjajan sajt za vežbe i zdravu ishranu imate ovde )
  7. Pokušaj da ležeš pre 12h

Naravno, svaka mama treba da ima svoj individualni plan, moj izgleda ovako (za sada). Ako neka mama ima bolju ideju, volela bih da podeli sa svima nama.

Do sledećeg čitanja…

P.S. A za sve vas koji niste još uvek mame, sjajan post o organiziji vremena i povećanju produktivnosti imate ovde.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s