Business

4 koraka do prvog posla kao freelancer

Na putu ka freelancingu sam se, naravno, načitala postova i postova o tome kako do prvog posla kao freelancer, kako napisati dobro propratno pismo koje će mi obezbediti poslić, koje platforme koristiti, gde praviti naloge, kako i koliko naplaćivati, čime se baviti, itd, itd… Da budem iskrena, kao i uvek, imalo je tu i korisnih stvari ali bogami i totalnih gluposti. Sve što mi je preostalo bilo je da ustanem i odustanem ili se okuražim i probam sav taj freelancing svet na moj način. Naravno, napravila sam nalog i krenula u igru.

  1. PROFIL

Otvaranje profila na platformama je lako. Sve što je potrebno za početak su email adresa i lozinka. Međutim, veoma je bitno šta ćete napisati na svom profilu. Moj savet je da navedete dve ili tri oblasti u kojima smatrate da ste dobri i da vladate njima. Da budem jasna, ovde ne pričam o programiranju, grafičkom dizajnu, web dizajnu. To su zanimanja koja već odavno plivaju u freelance vodama i kojima skidam kapu 🙂 Ja govorim o prevođenju, unošenju podataka, web pretraživanju, asistiranju, testiranju, brzom kucanju,… To su poslovi koje možete sa sigurnošću da radite i da budete plaćeni za to. Ukoliko vam upadne dugoročni poslić – na konju ste, što se kaže. Dakle, za ovakve vrste poslova, neophodno je da navedete u svom profilu da baratate alatima kao što su MS Office paket, Adobe Acrobat, Keyword, Page, G Suite, Google Sheet,… takođe savet – budite iskreni, i prema budućem klijentu i prema sebi. Nemojte navoditi da ste u nečemu dobri a zapravo još uvek nemate pojma. Ako se već odlučite da blefirate ili se potrudite da savladate taj alat ili veštinu ili gledajte loše ocene od strane klijenta koji su vas angažovali pa ćete sledeći posao dobiti sutra (iliti malosutra)

     2. APLICIRAJTE

Sad kad ste već sredili svoj profil, na red dolazi traženje posla. Još uvek niste u poziciji da vam posao dolazi sam 😉 Prema tome, budite spremni da sedite i provedete sate, dane pa i mesece listajući oglase i aplicirajući na iste dok vas ne uoči prvi klijent. Ja sam recimo prvi posao dobila nakon mesec dana, ali ima i slučajeva koji ga ni posle šest ne dobiju, ili ga dobiju nakon sat vremena. Sve je to individualna stvar. Poenta je da ne odustajete i ne dižete ruke ako nakon nekog vremena nema nikakvog pomaka. Logično, na što više poslova aplicirate veća je šansa da neki i dobijete.

    3. PROPRATNO PISMO (COVER LETTER)

Na puno mesta sam pročitala da nikako ne treba koristiti isti template prilikom apliciranja. I složiću se sa tim. Caka je zapravo, da dobro iščitate oglas, pregledate komentare freelancera koji su već radili za tog klijenta i na osnovu toga sastavite propratno pismo. Ja lično u propratnom pismu ne stavljam akcenat na svoje veštine i znanja, već kažem kako razumem problem ili posao i predložim na koji način bih ja to rešila ili obavljala taj zadatak. Još jedna caka koju sam negde našla a odnosi se na sam format pisanja pisma, ako uspete da u komentarima npr. pronađete ime klijenta, obratite mu/joj se direktno ( Hi, Mr. Smith/ Dear Ms Jane ili tako nešto već). Ima klijenata kojima na taj način stavljate do znanja da ste se informisali o njima, i to će sasvim sigurno biti plus za vas.

    4. KOLIKO NAPLATITI?

I premda sigurno vaš rad vredi mnogo više, kao freelancer početnik ćete morati da spustite svoju cenu po satu. Kada sam ja odlučivala koju cifru da stavim, guglala sam i nailazila sam na cifre od po dolar ili dva po satu. Za nas je to možda sića, ali za neke zemlje to je  i te kako jaka cena. Moj savet je da za početak ne idete preko 5 dolara za poslove tipa unošenje podataka, pretraživanje interneta, prekucavanje dokumenata i slično. Iako to izgleda kao da radite za džabe, ukoliko vas krene nakon nekoliko uspešno obavljenih poslića bićete u situaciji da sami kreirate i višu cenu i da sami birate za koga ćete, koliko i za koju cifru po satu raditi.  Ali dok ne dođete dotle, što više poslića, više pozitivnih ocena pa samim  tim i veći kredibilitet. Kako svog klijenta možda nikada nećete uživo upoznati, ocene vašeg rada na vašem profilu govore za vas, zato radite odgovorno, poštujte rokove i budite tačni. Desiće se da nekada ne uspete sve da završite u roku, u tom slučaju kontaktirajte klijenta, objasnite o čemu se radi i budite otvoreni. Ja sam do sada imala jednu takvu situaciju, i sve se završilo super. Već nekoliko meseci radim za tog klijenta i imamo odličnu komunikaciju.

Ono što sa sigurnošću mogu da kažem nakon ovih nekoliko meseci freelancovanja jeste sledeće:

Prvi posao je najteže naći, ali kada krene prvi, jako brzo stižu svi sledeći. Bitna je reputacija, bitna je organizacija vremena kako bi se ispoštovali rokovi, bitno je informisati se o klijentu i vrsti posla koji se traži. Meni je freelance-ovanje pomoglo da se povežem sa ljudima iz različitih zemalja, sfera, industrija. Okuražila sam se i da po prvi put samostalno istupim kao regruter, nalazim ljudima posao, savetujem oko karijere i polako ali sigurno gradim svoj put preduzetnika. Tačno, još puno rada je predamnom, ali svi od nekud moramo početi 😉

Photo credit: Pixabay.com

//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({
google_ad_client: “ca-pub-6022094638603807”,
enable_page_level_ads: true
});

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s