Trudničko bolovanje i porodiljsko odsustvo u Srbiji u pet koraka

Drage moje buduće mame, delim sa vama proceduru oko bolovanja za vreme trudnoće jer znam da bi meni jako pomoglo da je to neko uradio kada je meni trebalo 🙂

Prvo i osnovno želim da napomenem da NE odobravam otvaranje bolovanja u prva dva tromesečja osim ako to ne zahteva zdravstveno stanje, visokorizična trudnoća ili uslovi rada koji mogu biti opasni po bebu. Smatram da upravo, zbog zloupotrebe, trudnice koje zaista imaju problem i kojima je odmaranje zaista neophodno imaju poteškoće da otvore bolovanje zbog opšteg nepoverenja poslodavaca. Moja trudnoća je bila visokorizična, bebu sam nosila nisko, pila utrogestan, i bivala bar deset puta kritikovana od doktorke da moram da mirujem i da ležim. Radila sam do osmog meseca trudnoće, radila bih i dalje da se nisu pojavili problemi sa kičmom, kukom i desnom nogom.

Elem, da krenemo.

Najpre da razjasnimo

TRUDNIČKO BOLOVANJE – najkasnije 28 dana pre predviđenog termina porođaja

PORODILJSKO ODSUSTVO – najranije 28 dana pre predviđenog termina porođaja

1. Prvi korak – Obaveštavanje poslodavca

Nakon što kod doktora potvrdite radosnu vest, sledeći korak bi vam bio da upoznate poslodavca sa novonastalim stanjem. U zavisnosti od zdravstvenih faktora, bolovanje otvarate odmah ili onoga trenutka kada osetite da je vreme za to. Po zakonu, u slučaju normalne i zdrave trudnoće, to  je najranije 45, a najkasnije 28 dana pre termina porođaja. Nakon što poslodavac ima saznanje da ste u drugom stanju, po zakonu ne sme da vam da otkaz. Ovo napominjem zbog nedavnog slučaja devojke koja je na najpošteniji način htela da ispadne fer prema svom poslodavcu, a zauzvrat popila otkaz.

2. Drugi korak – Otvaranje bolovanja

Bolovanje otvara Vaš odabrani ginekolog iz državne ustanove, Doma zdravlja. Kao i klasično bolovanje, dobijate doznaku koju morate dostaviti svom poslodavcu kako bi računovodstvo moglo da vam obračuna platu. Ukoliko bolovanje otvarate od samog starta, moraćete svakog meseca da idete pred komisiju koja će vam u zavisnosti od Vaše situacije produžavati bolovanje.

3. Treći korak – Komisija

Od doktorke dobijete uput za komisiju. Komisija pregleda Vaše nalaze i na osnovu njih donose odluku o produživanju bolovanja ili ne. Sa odlukom komisije (2 primerka) odlazite kod doktora da Vam izda novu doznaku, i tu doznaku sa drugim primerkom odluke komisije šaljete poslodavcu. U mom slučaju, odmah su mi otvorili porodiljsko, tako da sam od tog trenutka završila sa papirologijom.

4. Četvrti korak – Porodiljsko odsustvo

Porodiljsko odsustvo a kasnije i odsustvo radi nege deteta, po pravilu traje 12 meseci. Mesec dana pre porođaja i 11 meseci nakon. Za vreme porodiljskog, bar na teritoriji Beograda isplaćuje se 100% zarada (uzmite u obzir da se topli obrok, regres i prevoz ne isplaćuju). Kako me računovodstvo nikada nije nešto preterano interesovalo, potrudiću se da vam u nekom od sledežih postova prenesem sve što bi trebalo da znate o tome.

5. Peti korakpovratak sa porodiljskog odsustva

Povratak je što se papirologije tiče jednostavan ukoliko nemate nameru da produžavate odsustvo (otvarate bolovanje i sl.). Ja, opet nisam neko kome se sedelo još kući pa sam nakon isteka porodiljskog, iskoristila nekoliko dana starog odmora (da ne propadne) i vratila se na posao. Od papira mi ništa nije trebalo.

Sada mi više ne deluje komplikovano procedura sa trudnickim i porodiljskim delom radnog odnosa, a vama?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Jovana Tomasevic

Wedding & Lifestyle photographer

Jovana Miljanovic

Per aspera ad astra

Jay Colby

Life, Inspiration & Motivation

Lemon π

Jednostavnost je krajnje savršenstvo

Le Blog BlookUp

Imprimez et transformez vos contenus digitaux, blogs et réseaux sociaux, en magnifiques livres papier sur blookup.com

Jovana Tomasevic

Wedding & Lifestyle photographer

Jovana Miljanovic

Per aspera ad astra

Jay Colby

Life, Inspiration & Motivation

Lemon π

Jednostavnost je krajnje savršenstvo

Le Blog BlookUp

Imprimez et transformez vos contenus digitaux, blogs et réseaux sociaux, en magnifiques livres papier sur blookup.com

%d bloggers like this: