Business Education Human Resources

Koje su tvoje slabosti? – Pravi odgovor

Pre nego što naučimo koji je pravi odgovor iliti “prava slabost” koju treba da izgovorimo na razgovoru za posao, hajde da vidimo šta to nije pravi odgovor na ovo često postavljeno pitanje, bilo da je reč o intervjuu jedan na jedan sa regruterom ili popunjavanju upitnika.

Lična/karakterna osobina 

U svetu intervjua za posao slabosti su nešto što se može unaprediti, popraviti dok sa druge strane vaše lične osobine ili karakteristike su nešto što ste vi, deo vas, i to niko drugi sem vas samih ne može da popravi, unapredi ili jednostavno promeni.

Npr. ja sam pravila veliku grešku kada sam NESTRPLJIVOST navodila kao svoju slabost. Da, ja u prirodi jesam nestrpljiva i sve bih odmah ili sad, ovog trenutka kada sam to i zamislila, međutim, mom sagovorniku je to govorilo da će ukoliko me zaposli dobiti stalno nestrpljivog radnika i to niko neće moći da promeni, jer sam to jednostavno ja, moja karakterna osobina.

Pretvaranje

Kada želite sebe da prikažete kao požrtvovanog i neverovatnog zaposlenog pa kao svoju manu navedete da ste perfekcionista ili radoholik 🙂 – No, no, no… and no! Sa ovim ste jasno i transparentno stavili do znanja regruteru ili osobi koja vas intervjuiše da ste spremni na sve samo da im se dopadnete i momentalno ste pali na lestvici kandidata.

Ono što jesu “prave mane” ili slabosti na razgovoru za posao, su problem ili ponašanje koje se dešava u određenim situacijama, ali ste vi toga svesni i radite na tome da ih savladate, popravite ili poboljšate.

Pa tako npr. umesto da kažem da sam nestrpljiva, ja sada kažem da u situacijama kada određeni rok treba da bude ispoštovan umem da reagujem burno i nakon što završim sa svojim zadacima čak i pre vremena, ja uporno očekujem i od svojih kolega da urade isto, što ponekad može da dovede do tenzije pa me saradnici vide kao nestrpljivu. Dakle ja sada ne govorim da sam nestrpljiva već objašnjavam u kojim situacijama ja mogu da se učinim drugima kao takva i da to nije nešto što se dešava često već samo u određenim situacijama 😉 A onda navedem šta sam uradila ili radim kako bih izbegla takve situacije, pa kažem nešto u fazonu kako sam uvela sastanke jedanput sedmično kako bi ceo tim bio u toku sa projektom na kom radimo, što je opet dovelo do pozitivne reakcije ostalih kolega u timu i boljim međuljudskim odnosima.

Kako da prepoznate svoje slabosti?

  1. Razmislite i napravite listu vaših starih i trenutnih slabosti koje vas muče i koje bi mogli da promenite ili unapredite
  2. Obeležite samo one slabosti koje se ispoljavaju u određenim situacijama, ne svakodnevno (fokusirajte se samo na slabosti koje se tiču posla)
  3.  I, konačno, izaberite jednu staru i jednu trenutnu slabost i napravite priču (situaciju, kontekst) za svaku,  i spremni ste 🙂

 

Eto, sada smo naučili koje su to i kako da prezentujemo svoje slabosti na razgovoru za posao.

Do sledečeg pisanja…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s