Lifestyle

O samopouzdanju i gremlinima

Kada je reč o samopouzdanju, nema bolje osobe koja vam o tome može nešto reći. Godinama unazad se borim sa gubitkom vere u sebe i svoje kvalitete. Nažalost, to mi se desilo jer sam dozvolila da me neke situacije i drugi, mnogo manje srećni i uspešni, gremlini, kroz svoje komplekse i neostvarene fantazije, potpuno namrače.

Kao neko ko kao sunđer upija tuđu energiju, izgubih sebe za tili čas. I nema dana da ne pomislim i ne zažalim za vremenom kada sam pucala od sigurnosti i kada me ništa na svetu nije moglo dotaći. I naravno, smorim se, ko ne bi?

Godinama radim na sebi, usavršavam se, napredujem, rastem, sazrevam, ali nikako sebi da budem dovoljno dobra. Kada svakog dana budete izloženi konstantnim kritikama, manipulacijama, lažima i spletkama, i pri tom se ne osećate snažno i zaštićeno, podpadnete pod negativan uticaj i polako tonete. A to počne da se odražava na sve sfere vašeg života i polako se zaglibite do guše da više ne vidite izlaz i postajete teški pesimista. Jedno nadrkano i teško biće koje umesto da privlači počne da odbija drage ljude oko sebe. I ostajete usamljeni.

Sve ovo sam prošla sa svojih trideset i kusur. I ne ponosim se time. Umesto da u najboljim godinama sijam i pucam od samopoštovanja i sigurnosti, ja to počinjem da radim sada. Opet, bolje ikad nego nikad. Izgleda da mi je bilo potrebno da se sklonim iz te podmukle svakodnevnice, zaštitim se od loših uticaja i potpuno se posvetim sebi. I ne kajem se ni jednog trenutka. Sada mi je toliko bolje, toliko sam vedrija, opuštenija i sigurna u svoje kvalitete i sposobnosti… Verujem u sebe.

  1. Sledite svoj instinkt. Saslušajte drugog, ali procesuirajte izgovoreno. Mućnite svojom glavom. Onako kako vam unutrašnje ja sugeriše, tako i delajte.
  2. Živite život punim plućima. Pustite stres, spletke, bes, tuđe frustracije i komplekse niz vetar. Život je jedan i zašto bi smo ga trošili na bezvezne trenutke. Ima toliko lepih stvari o kojima treba da razmišljamo, toliko lepih situacija koje treba da proživimo. A i čemu vode sve te gluposti?
  3. Sagledajte svaki problem sa više strana. Od kako razmišljam i delam u ovom pravcu mnogo lakše se nosim sa svakodnevnim problemima. Stvar je naše percepcije. Trudite se da stvari sagledate pozitivno čak i kada one to nisu, doživite ih kao lekcije, iskustvo, nauk.
  4. Ne trudite se da se dopadnete svima. Nemoguće je. Čak i one preslatke kuce sa reklama nekoga iritiraju. Što da se sekiram i nerviram ako se nekome ne sviđa način na koji pišem ovaj blog, način na koji komuniciram sa ljudima putem društvenih mreža. Ne sviđa se svima ovo što radim i tačka. Umesto da trošim energiju na to ja se fokusiram na ljude koji me podržavaju i izdvajaju vreme na čitanje mojih postova, gledanje mojih storija i slično.
  5. Verujte u sebe i svoj cilj. To govorim svima, jer ja dugo nisam verovala ni u sebe ni u svoj cilj. Sada sam promenila ploču. Moj dugogodišnji cilj bio je da pokrenem svoj posao. I sve do sada nisam imala petlje za to. Mislila sam da ja to ne mogu, nisam dovoljno dobra, niti spremna na takav poduhvat. Da se razumemo, niko meni ne garantuje da će moj cilj biti uspešan, ali barem neću reći da sam odustala i nisam probala. Hrabar i lud braća rođena, znam. Šta me je nateralo da se pokrenem? Inat. A i pomislila sam, kad ako ne sad. Došla sam u Ameriku da krenem iz početka. Da popravim sve ono što nije valjalo do sad i ostvarim sebi svoje ideje i snove. Da li bih to isto uradila i u Srbiji? Bih, ali bi bilo mnogo teže, da se ne lažemo.

U životu je mnogo nepravde, pakosti, zlobe, bolesti, nesreće… i onih koji sve to šire i zrače… gremlini… i uvek će ih biti, ali ovaj život je ipak toliko kratak da ne treba dozvoliti gremlinima da nam ga upropaste, makar i na minut. U suštini, gremlini su tužna bića, kojima je u nekom periodu falilo ljubavi, pažnje i onda su postali okrnjeni za ceo život. Njihove pakosti i spletke nemaju dug efekat na njih pa stalno smišljaju nove. Setite se da su oni ipak samo tužna bića.

Svako od nas je poseban i jedinstven. Neko zbog svojih veštih ruku, neko zbog pameti, neko zbog lepote, neko zbog dobre duše, neko zbog kovrdžave kose,… I svi mi imamo mane. Samo neki ih bolje prikrivaju od nekih drugih, ali to ne znači da neki drugi nisu dovoljno dobri kao neki 🙂

Photo by Bart LaRue on Unsplash

 

Advertisements

4 comments

  1. Iskren i odličan tekst, kod mene u Lici postoji i jedna narodna izreka: Budala, kamenja i krivih bukava nikada dovoljno. Samo naprijed, najvažnije je biti svoj, makar iz inata.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s