Travel

Utisci o Americi (nakon 6 meseci)

Vreme tako prokleto leti…

Kada me pitaju koliko sam ovde i kada kažem evo već šest meseci, ni sama ne mogu da poverujem da je toliko već prošlo. Čini mi se kao da smo prošle nedelje sleteli na O Hare-u. A onda, kad ostanem sama u četiri zida pa sve mudrolije krenu da igraju kolo u glavi, šest meseci mi dođe kao večnost.

Večnost… uželela sam se porodice, prijatelja i te neke životne svakodnevnice u Srbiji. Pri tom, februar mesec je posebno težak za mene a ovaj je postao još teži. Pre dve godine ostala sam bez meni jako bitne i velike osobe i dan danas se oporavljam od tog odlaska, a ovog februara otišla je još jedna. I mada znam da je to život i da to sve tako ide, sama činjenica da sam daleko od svih i da sam pre odlaska za Ameriku možda poslednji put zagrlila i poljubila nekog, … pomislim, idi do đavola i Ameriko, i svete. Ali onda pogledam svoje dete i setim se zašto sam se uopšte upustila u ovu avanturu, udahnem duboko i krenem dalje.

Teško jeste, mada verujem da svi to već znaju, znala sam i ja kada sam kretala ali tada nisam bila svesna koliko. Ali kada imaš neki plan i cilj u životu neke žabe moraš da progutaš i fokusiraš se na to što si naumio. E tako i ja. Moram. Takva sam.

Dakle, život se nije ništa mnogo promenio od kako smo došli. I dalje je to borba. Borba za posao, borba za dolar. Nakon nekoliko bezuspešnih razgovora za posao, spamerskih situacija i bezbroj apliciranja za posao u struci, došla sam u situaciju da preispitam sebe da li postoji još nešto što bih mogla da radim sem struke i koliko sam spremna da stavim sa strane svoj plan i fokusiram se na ono što će mi trenutno obezbediti normalan život, tj. bilo kakav priliv na mesečnom nivou.  Kako je suprug, silom prilika, počeo da vozi kamion (jer to ispade jedini i najbrži način da dođeš do konkretnog novca), dogovorili smo se da ja ostanem kući sa detetom dok se malo ne stabilizujemo i ubacimo je u neko obdanište. Proces upisivanja deteta u obdanište se ništa ne razlikuje od onog u Srbiji, mada o tome bih vam pisala kada prođemo kroz sve pa da budu tačne informacije.

Tražiti posao od kuće ovde je velika katastrofa i gubljenje vremena, živaca i podataka. Svaki drugi ili treći oglas je spam, čak i platforma koje sam u Srbiji koristila za pronalaženje posla sa strane ovde su (ne znam u čemu je fora) pune prevaranata. Ili je mene možda baš poterao maler. Lični podaci su ovde sveta stvar. I opet ponavljam da tek sada razumem svu paranoju Amera. Majko mila, naopako. Čim ti traže pasoš, lični kartu, adresu, bankovni račun, beži. Krađa indentiteta i bankovnih računa je ovde kao dobar dan. Možda je to tako bilo i u Srbiji al ja nisam imala priliku da se sa tim susretnem.

Čim ti traže pasoš, lični kartu, adresu, bankovni račun, beži.

Rešila sam da otpočnem svoj posao. Dobra stvar je što je to ovde, za razliku od Srbije mnogo jednostavnije. Za sada radim kao nezavisni kontraktor, sama sebi plaćam obaveze, radim sa kim hoću, kada hoću, koliko hoću. Nije idealno, ali svako ko je započinjao ili započinje posao od nule, bez ičije podrške i pomoći, zna koliko truda treba da bi se sve to pokrenulo. Hvala Bogu pa suprug zarađuje lepo da možemo da sastavimo mesec dok se moj posao ne pokrene.

Ono što mi jako fali ovde su ljudi s kojim bih provodila vreme. Iako razumem da svi uglavnom rade od jutra do sutra, teško mi je da poverujem da se baš nema vremena za kafu ili klopu. Mada, ko zna zašto je to dobro i šta univerzum pokušava time da mi kaže. Vreme će pokazati.

Ono što sam ovde naučila jeste da za sve što ti treba moraš da dosađuješ, zoveš, pišeš, smaraš. Bilo da je to banka, kablovski provajder ili održavanje u zgradi u kojoj živimo. Meni je to baš bezveze jer ne volim da se dosađujem sa takvim stvarima, ali ovde ispade da moram.

Administracija je i dalje užasna, suprug je čekao 45 dana da mu pošalju vozačku dozvolu koja inače stiže za najviše 15 dana. Užas. Kada sam se prošle godine prijavila na zdravstveno zbog bebe, stiglo mi je obaveštenje da možemo da ga imamo i da čekam da me kontaktiraju da mi kažu šta dalje i kako. Do danas me niko nije kontaktirao. Sada sam se prijavila za osiguranje za ovu godinu. Ko god da pljuje administraciju u Srbiji evo ako mu je lakše, u Americi je deset puta gora 🙂

A sad malo i lepih stvari 🙂

Još jednom ću reći da je Čikago prelep grad. Sve mi se ovde sviđa. Centar me naravno najviše oduševljava, mada ko me prati na društvenim mrežama zna da sam se zaljubila u jezero Mičigen. Samo da nam krene lepo vreme. Pre neko veče smo išli na večeru u centar i malo je reći da sam posle nekog vremena ponovo osetila radost, uzbuđenje i sreću 🙂 Ma civilizaciju, trenutke starog života u Beogradu 🙂

Učlanila sam se u biblioteku, pa kao luda čitam knjige, a posebno mi se sviđa što ni ne moram po snegu i kijametu da izlazim napolje jer su mi knjige dostupne online 🙂 Sviđa mi se što na svako malo ima neki park ili igralište za decu što je super stvar. Sviđa mi se što postoji IPSY pa ne moram da istražujem kozmetiku koja mi odgovara već mi za 10 dolara mesečno stižu testeri u slatkim neseserima. Sviđa mi se što postoji Dollar Store za sve moguće i nemoguće gluposti.

Amerika jeste potrošačko društvo ali ono što  je između svega ostalog razlikuje od Srbije je to što je sistem takav da i onaj koji zarađuje minimalac može sebi da priušti koliko toliko normalan život. Kad kažem normalan, mislim da sa jednom platom pokriješ troškove rente, računa, hrane. Skromno ali moguće. U Sriji teško da možeš da se sastaviš sa jednim minimalcem, zar ne?

 

 

 

Advertisements

3 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s